The match: AgilePM vs PRINCE2 Agile, ‘Round 2’

Op 9 juli 2015 heb ik het eerste artikel geschreven over het verschil tussen AgilePM en PRINCE2 Agile Round 1, graag wilde ik er weer eens op terugkomen. Nu ruim 4 jaar later en vele trainingen en projecten verder, wil ik toch weer eens deze vergelijking maken.

Agile werken, daar waar het voorheen alleen in de IT werd gebruikt, werd al snel duidelijk dat het goed toepasbaar is in diverse branches. Steeds sneller willen bedrijven reageren op de markt, de behoefte, optimaal waarde leveren en de klanten steeds blijven binden en boeien. En hoe is het sinds dat eerste blog met deze agile vormen gegaan?

Agile is here to stay

Geen ‘programmeurs’ meer onder elkaar, geen cowboy techniek die buiten alle procedures om gaat, maar vooral: geen hype meer. Bedrijven zien dat Agile werken kan helpen, maar zien ook dat niet alles met Agile beter wordt. De nuance komt terug, het wordt als een manier gezien die in bepaalde situaties goed in staat is om te helpen, maar soms ook gewoon geen oplossing hoeft te zijn. Gelukkig, na enige tijd is common sense weer back on track. Dat wil zeggen, binnen de bedrijven! Het aantal certificeringen wat ik destijds heb benoemd is alleen maar toegenomen, het is duidelijk dat het verdienmodel van Agile verder gaat dan alleen bij de bedrijven zelf.

Focus op AgilePM en PRINCE2 Agile

De beide methoden zijn in de loop der tijd onderdeel geworden in een groter domein. Waar AgilePM al een Foundation en een Practitioner variant had, is er meer verbreding gekomen vanuit de DSDM hoek. Daar is aanvullend nu ook een mogelijkheid om te certificeren als Business Analyst, een rol die vanuit AgilePM waarde toevoegt op projectniveau en uitvoeringsniveau. Ook is Agile Programmamanagement op de kaart gekomen, een schakel die nog ontbrak in het groter maken van Agile werken dan in 1 project.

Ook PRINCE2 Agile is doorgegaan met ontwikkelen. Inmiddels is er een aparte PRINCE2 Agile Foundation training te volgen, dus deelnemers leren nu als het ware in sneltreinvaart de basis van PRINCE2, Scrum, Kanban en Lean Startup en gaan hopelijk wel door richting Practitioner, omdat daar echt veel meer het verschil en de volwassenheid zichtbaar wordt.

AgilePM

AgilePM blijft heerlijk om te trainen en in te zetten in projecten. Daar waar je minder gebonden bent aan een sterke projectmanagement structuur vanuit de bekendere modellen, heb je snel een heldere, schaalbare structuur die je snel kunt trainen en mensen in mee kunt nemen aan de hand van de praktijk.

Zitten er ook nadelen aan? Nou, ik merk dat met name bij organisaties waar andere agile modellen al zijn voorgegaan, de terminologie echt een ‘ding’ is bij deelnemers. Maar voor de rest, een helder model, goed gepositioneerd en een mooi certificeringsmodel.

PRINCE2 Agile

Waar PRINCE2 Agile in het begin van het bestaan instak als een opleiding na PRINCE2 Practitioner, bleek er een beperkte markt voor dit sterke model. Na een pilot te hebben gedaan kon PRINCE2 Agile ook na de PRINCE2 Foundation gedaan worden en inmiddels is er ook een eigen PRINCE2 Agile Foundation. Ik merk dat daarmee de materie veel minder goed wordt doorzien en begrepen dan aanvankelijk, waarmee ik het voorzichtig gezegd erg tricky vind voor projectmanagers die een beperkte achtergrond in projecten hebben en een versnelde route voor certificering hebben gekozen. Doet dat af aan de status van het model? Nee. Doet het af aan de kracht in de praktijk? Ik vrees van wel. Laat ik het alsjeblieft fout inschatten, want ik vind het echt een top model en heerlijk trainen en in de praktijk brengen.

Conclusie ‘Round 2’

Beide modellen bieden veel meerwaarde. Voor AgilePM betekent het dat de basis erg sterk was en dat dit verder verdiept is naar meerdere certificeringsvormen. Daardoor is de waarde stabiel gestegen in mijn ogen. Voor de PRINCE2 Agile geldt echter dat de oorspronkelijke insteek is gedevalueerd, dat mensen soms met te weinig voorkennis en inzicht in de training komen en er ook niet het optimale uithalen. Wel geslaagd, maar ook doorleefd? Ik geef daarom in trainingen een lichte voorkeur aan AgilePM als het gaat om certificeren. En PRINCE2 Agile? Het liefst help ik bedrijven doorzien dat de langere opleidingspaden niet alleen een business case is die voor de trainer gunstig is, maar dat dit ook zeker leidt tot meer onderbouwde kennis en inzichten, waar zij de vruchten van kunnen plukken.

Wil je deze modellen beter bestuderen of meer informatie? Stel gerust eens een vraag!

Meest recente berichten:

De luie projectmanager

In de Spotlight: Agile Scrum – Project delivery

In de Spotlight: PRINCE2 – Project management

In de Spotlight: IPMA – Project management

In de Spotlight: PRINCE2 Agile – Project management

In de Spotlight: MSP – Programma management

Rolf Teekens

Rolf Teekens is vanaf 1994 al betrokken bij projecten. In diverse organisaties en branches is hij uiteindelijk uitgegroeid tot projectmanager en trainer. Door dagelijks trainingen te geven en projectmanagementverbeteringen door te voeren is Rolf een grote hulp geweest bij diverse klanten. Zo is hij als projectmanager en trainer onder andere werkzaam geweest bij Ministerie van Defensie, Zilveren Kruis Achmea, diverse Gemeenten en Provincies en binnen de zorg sector.

© 2011 - 2024 Key Result | Alle rechten voorbehouden