In de Spotlight: PRINCE2 – Project management

In deze Spotlight gaan we het hebben over PRINCE2. Waarschijnlijk een van de meest bekende trainingen. Maar wat houdt deze training in? En welke voordelen heeft het voor de individuele deelnemer maar ook voor de organisatie? Lees het in dit artikel!

In deze Spotlight gaan we het hebben over PRINCE2. Waarschijnlijk een van de meest bekende trainingen. Maar wat houdt deze training in? En welke voordelen heeft het voor de individuele deelnemer maar ook voor de organisatie? Lees het in dit artikel!

Wat is PRINCE2?

PRINCE2® (PRojects IN Controlled Environments) is een op processen gebaseerde benadering van project management. Het is gemakkelijk toe te snijden en op schaal te maken voor (het management van) alle soorten projecten. De methode is de onbetwiste standaard voor project management. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk en Nederland, maar over de hele wereld.

PRINCE2 is een echte internationale standaard. Dit komt door de voortdurende ontwikkeling van PRINCE2-examens en trainings- en cursusmateriaal. Steeds meer mensen ondervinden er de voordelen van dat trainingen, cursussen en kwalificaties over de hele wereld beschikbaar zijn.

De voordelen voor individuele deelnemers

 • Je leert om projecten te managen of in een project omgeving te werken. Dit met behulp van de internationaal meest gerenommeerde project management methode.
 • Je zorgt ervoor dat de leden van het team zich concentreren op de uitvoerbaarheid van het project in het licht van zijn zakelijke doelstellingen. Dit in plaats van dat ze het voltooien van het project als een doel op zichzelf beschouwen.
 • Je zorgt voor een samenhangende aanpak van het project en voor het vermogen om de waardevolle onderdelen ervan opnieuw te gebruiken. Hiermee vergemakkelijk je de mobiliteit van medewerkers en worden gevolgen van personele wijzigingen beperkt.
 • Je ontwerpt plannen en rapporten om op ieder niveau binnen het projectteam en de Projectraad aan de behoeftes te voldoen. Zo worden communicatie en controle verbeterd.
 • Je slijpt de scherpe kantjes af van problemen en kwesties waar men zich druk over maakt. Je concentreert je steeds op de levensvatbaarheid van het project als zodanig.
 • Je evalueert de project portfolio om duidelijkheid te scheppen en verbeteringen aan te brengen bij het beoordelen van projecten.

De voordelen voor organisaties

 • Je profiteert van een gezamenlijke en duidelijke taal en aanpak bij het rapporteren. Dit zal tijd en moeite besparen.
 • Je verhoogt het bewustzijn van de medewerkers rond hun rollen en verantwoordelijkheden tijdens de project management levenscyclus.
 • Je gebruikt een waardevol diagnose-instrument. Dit vergemakkelijkt de borging en beoordeling van project werk, het oplossen van problemen en het houden van audits.
 • Je zorgt dat de stakeholders goed zijn vertegenwoordigd bij de planning en het nemen van besluiten.
 • Je zorgt voor meer doeltreffende betrokkenheid van de stakeholders bij de goedkeuring van een project en bij het project management.

Niveau(s)

PRINCE2 is gericht op de (aankomend) projectmedewerker, teamleider, projectleider of projectmanager die projecten beter willen managen. Bij het Practitioner niveau zullen er handvatten worden aangereikt voor het praktisch toepassen. Zoals, hoe PRINCE2 succesvol gemaakt kan worden in de organisatie?

Zowel de Foundation als Practitioner training duurt standaard 2 dagen. Bij een in-company training zijn andere tijden of maatwerk uiteraard mogelijk. Daarnaast bieden we beide niveaus ook aan als zelfstudie. Hierbij varieert de studietijd tussen de 2 weken en 3 maanden.

Het doel van de Foundation kwalificatie is te bevestigen dat je voldoende kennis en inzicht in de PRINCE2 methode hebt. Zo kan je binnen een omgeving die PRINCE2 ondersteunt, effectief werken met (of binnen) een project management team. De Foundation kwalificatie is ook een voorwaarde voor de Practitioner kwalificatie.

De Practitioner kwalificatie moet bevestigen dat je voldoende inzicht hebt bereikt hoe PRINCE2 in een scenariosituatie kan worden toegepast en toegesneden.

Alle PRINCE2 Practitioners moeten binnen 3 à 5 jaar na hun oorspronkelijke certificering opnieuw worden geregistreerd. Zo wordt de status van Registered Practitioner behouden. Je dient daarvoor opnieuw een verkort Practitioner examen af te leggen. Een interessant vervolg op de PRINCE2 Practitioner training is de PRINCE2 Agile Practitioner.

Download onze PRINCE2 brochures, of neem contact met ons op als je meer wil weten over deze (of andere) training! Wij helpen je graag verder met het vinden van de perfecte training voor jou of jouw organisatie.

Meest recente berichten:

De luie projectmanager

The match: AgilePM vs PRINCE2 Agile, ‘Round 2’

In de Spotlight: Agile Scrum – Project delivery

In de Spotlight: IPMA – Project management

In de Spotlight: PRINCE2 Agile – Project management

In de Spotlight: MSP – Programma management

Richard Weber

Richard Weber werkt sinds 1996 dagelijks met hart en ziel aan het uitdragen, stimuleren en professionaliseren van het boeiende vak van projectmanagement. Sinds de introductie van PRINCE2 in Nederland is hij actief betrokken bij de groei en ontwikkeling en is hij een van de eerste gecertificeerde AgilePM trainers van de Benelux. Verder heeft hij als coach, trainer en projectmanager gewerkt aan projecten bij Naturalis, TomTom en het van Gogh museum.

© 2011 - 2022 Key Result | Alle rechten voorbehouden