In de Spotlight: MSP – Programma management

Managing Successful Programmes (MSP®) werd ontwikkeld als een gids voor de best practices in programmamanagement. De gids bevat een reeks Principles en een reeks Processes die bij het managen van een programma gebruikt kunnen worden. In deze editie van “In de Spotlight” hebben we het over MSP. Wat houdt deze training in, wat zijn de voordelen voor de individuele deelnemer maar ook voor de organisatie? Lees er meer over in dit artikel!

MSP is een gestructureerde, generieke methode voor programma-management. Deze methode is gericht op het management, de besturing en de organisatie van een programma.

Het beschrijft de aanpak voor het gecoördineerd aansturen van strategische veranderingen en het realiseren van business voordelen op basis van een portfolio van projecten en omvat een serie principes en processen. MSP beslaat vooral de harde, systeemkant van programma-management en nauwelijks de zachte (inter) menselijke kant. Maar wat zijn de voordelen voor de individuele deelnemer maar ook voor de organisatie? Lees het in deze editie van “In de Spotlight”.

Wat is MSP?

Managing Successful Programmes (MSP®) werd ontwikkeld als een gids voor de best practices in programmamanagement. De gids bevat een reeks principes, thema’s en processen die bij het managen van een programma gebruikt kunnen worden.

MSP staat voor een bewezen best practice in programmamanagement als het gaat om het met succes afleveren van een veelomvattende verandering via de toepassing van programmamanagement. MSP is erg flexibel en het is erop ontworpen om het aan te passen naar de behoeften van lokale omstandigheden.

MSP-Kader

Het MSP-kader is gebaseerd op drie kernbegrippen:

 • MSP Principes. Deze zijn afgeleid uit positieve en negatieve leerpunten uit ervaringen met programma’s. Het zijn de gedeelde factoren die ten grondslag liggen aan het succes van elke veelomvattende verandering.
 • MSP Governance Thema’s. Deze thema’s omschrijven de aanpak die een organisatie heeft voor haar programmamanagement. Ze stellen een organisatie in staat om het juiste leiderschap aan te stellen, het team dat het werk moet leveren, de organisatiestructuren en controlemechanismen, met het oog op de beste kans op succes.
 • MSP Transformational Flow Processen. Dit geeft een route door de levenscyclus van een programma vanaf het moment dat het bedacht wordt tot aan het leveren van nieuwe vermogens, nieuwe uitkomsten en nieuwe voordelen.

De voordelen voor individuele deelnemers

 • Je past de beproefde aanpak toe bij programmabeheer om met succes een ingrijpende organisatorische verandering tot stand te brengen.
 • Je voert op een gecoördineerde manier de organisatie, de leiding en de implementatie van een samenhangend pakket projecten en transformatie-activiteiten om resultaten te bereiken en voordelen te realiseren die voor de onderneming van strategisch belang zijn.
 • Je zorgt ervoor dat de via projecten ontwikkelde en geleverde oplossingen bij de uitvoerende activiteiten van de organisatie worden ingevoerd, onder gelijktijdige handhaving van het prestatieniveau en de efficiency.
 • Je moedigt realistische verwachtingen aan in hoeverre de organisatie in staat is om te veranderen.
 • Je geeft leiding aan bedrijfstransformatie en je leidt de vele daarmee gepaard gaande complicaties, risico’s en onduidelijkheden in goede banen.

De voordelen voor organisaties

 • Je stemt de bedrijfsstrategie, de mechanismen voor het realiseren van verandering en de alledaagse bedrijfsomgeving op elkaar af.
 • Je houdt de voortgang, de prestaties en het behalen van de voordelen voortdurend in de gaten.
 • Je past een gemeenschappelijk systeem toe om alle programma’s te begrijpen.
 • Je voegt waarde toe door u op de opbrengsten te concentreren.
 • Je stimuleert feedback om toekomstige strategieën beter te kunnen bepalen op basis van resultaten van de programma’s.

Niveau(s)

De Foundation-kwalificatie zal bevestigen dat je voldoende kennis van, en inzicht hebt in de MSP-richtlijnen om effectief samen te werken met degenen die betrokken zijn bij het management van een programma, of om op te treden als een goed geïnformeerd lid van een programma office team, een veranderteam of een team dat een product moet opleveren en dat werkt binnen een omgeving die MSP ondersteunt.

De Foundation-kwalificatie is voor de senior projectmanager, programmamanager/-directeur, medewerker van een project- of programmabureau of betrokken bij programma’s. De training duurt 3 dagen.

De Practitioner-kwalificatie moet bevestigen dat je voldoende kennis van, en inzicht hebt in, de MSP richtlijnen om op te kunnen treden als een geïnformeerd lid van een programma managementteam. Deze training is voorsenior projectmanager, programmamanager/- directeur of verandermanager en wilt een gestructureerde vorm voor programma-management gaan gebruiken of invoeren.

Dit niveau is ook vereist voor programmamanagement-professionals die doorgaan naar de Advanced Practitioner-kwalificatie, en degenen die in de toekomst programmamanagement-professionals willen worden. De training duurt 2 dagen.

De Advanced Practitioner-kwalificatie moet bevestigen dat u een programma van veelomvattende verandering kunt leiden.

Voor beide trainingen is het bij in-company mogelijk om voor maatwerk of andere tijden te kiezen.

Download onze MSP brochures, of neem contact met ons op als je meer wil weten over deze (of andere) training! Wij helpen je graag verder met het vinden van de perfecte training voor jou of jouw organisatie.

Meest recente berichten:

De luie projectmanager

The match: AgilePM vs PRINCE2 Agile, ‘Round 2’

In de Spotlight: Agile Scrum – Project delivery

In de Spotlight: PRINCE2 – Project management

In de Spotlight: IPMA – Project management

In de Spotlight: PRINCE2 Agile – Project management

Richard Weber

Richard Weber werkt sinds 1996 dagelijks met hart en ziel aan het uitdragen, stimuleren en professionaliseren van het boeiende vak van projectmanagement. Sinds de introductie van PRINCE2 in Nederland is hij actief betrokken bij de groei en ontwikkeling en is hij een van de eerste gecertificeerde AgilePM trainers van de Benelux. Verder heeft hij als coach, trainer en projectmanager gewerkt aan projecten bij Naturalis, TomTom en het van Gogh museum.

© 2011 - 2022 Key Result | Alle rechten voorbehouden