In de Spotlight: IPMA – Project management

IPMA (International Project Management Association) is een overkoepelende organisatie van de beroepsverenigingen voor project management. De certificaten zijn erkend in veel landen, het is toepasbaar op meerdere braches. Net als andere groeperingen draagt IPMA certificering bij aan de professionalisering van het vak project management. Lees in dit artikel meer over wat deze training inhoudt en wat de voordelen zijn voor zowel organisatie als deelnemer!

In dit artikel van “In de Spotlight” gaan we het hebben over IPMA, een goede stap naar aantoonbaar beter projectmanagement. Het zorgt er onder andere voor dat projecten beheersbaar worden en dat competenties van projectmanagers zichtbaar verbeteren. Maar wat doet het nog meer. En wat houdt deze training verder in? Wat zijn de voordelen voor de individuele deelnemer maar ook voor de organisatie?

Wat is IPMA?

IPMA (International Project Management Association) is een internationale vakvereniging met de roots in Europa die het vakgebied van projectmanagement ontwikkelt, stimuleert en promoot.

Eén van de producten die zij uitgeven is de ‘competence baseline’ waarin wordt beschreven welke competenties (kennis, vaardigheden, gedrag, houding, ervaring) vereist zijn voor professioneel projectmanagement. De competenties zijn onderverdeeld in:

 • Technisch is de harde kant: processen, structuur, rapportage, beheersing
 • Gedragsmatig is de zachte kant: leidinggeven, motiveren, conflictmanagement
 • Contextueel is de omgeving: wet- en regelgeving, financiën, bedrijfsprocessen

De examinering richt zich op het toetsen van persoonlijke competenties op het gebied van projectmanagement zoals beschreven in de competence baseline. Examinering is slechts een onderdeel van certificering. Afhankelijk van het gewenste certificeringsniveau kunnen assessments, interviews, projectpresentaties en ervaringsoverzichten worden verlangd. Hoe hoger het certificeringsniveau hoe groter en complexer de projecten moeten zijn die men heeft gemanaged en hoe nadrukkelijker de aantoonbare ervaring wordt meegewogen. Het is daarmee een keurmerk voor ervaren, succesvolle projectmanagers wat tot uiting komt in het mogen voeren van de gelijknamige titel achter de naam.

De voordelen voor individuele deelnemers

 • Je krijgt de mogelijkheid om door te groeien in projectmanagement.
 • Je krijgt reflectie en feedback op uw eigen ervaring en competenties.
 • Je kunt zich verder professionaliseren in uw vak.
 • Je verkrijgt een internationaal erkend bewijs van deskundigheid.

De voordelen voor organisaties

 • Je projecten worden beter beheersbaar.
 • Je krijgt objectief inzicht in competenties van je projectmanagers.
 • Je kan naar je klanten een kenmerk van kwaliteit en transparantie overleggen.
 • Het certificeringstelsel is een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde en kan eenvoudig ingebed worden in het opleidings- en ontwikkelingsbeleid van je organisatie.

Niveau(s)

IPMA certificering kent in totaal 4 niveaus:

 • IPMA D (projectmedewerker)
 • IPMA C (projectmanager)
 • IPMA B (sr. projectmanager/programmamanager)
 • IPMA A (projectdirecteur)

IPMA D is voor de (aankomend) projectmedewerker/-teamleider of beginnend projectleider/-projectmanager en voor die mensen die hun vaardigheden in projectmanagement willen vergroten. Als je deze training klassikaal wil doen, houd dan rekening met 4 trainingsdagen. Is zelfstudie toch meer iets voor jou, dan bieden we IPMA D ook als zelfstudie aan. Hierbij varieert de doorlooptijd tussen 2 weken en 3 maanden.

IPMA C is ideaal voor de projectleider/projectmanager met enkele jaren ervaring in het managen van projecten. Als je in het bezit van een PRINCE2® Practitioner certificaat is dat een grote pre. Je theoretische kennis van projectmanagement wordt vergroot en vaardigheden worden aanscherpt. Deze training heeft een doorlooptijd van 5 trainingsdagen, wanneer er gekozen wordt voor de klassikale training.

Voor beide trainingen is het bij in-company mogelijk om voor maatwerk of andere tijden te kiezen.

Om het certificaat te halen moet je het gelijknamige examen gedaan worden en daarvoor slagen. Dit geldt alleen voor IPMA D en C. Vanaf IPMA C en hoger wordt er ook een assessment afgenomen. Zodra je deze goed afrondt krijg je het waardevolle certificaat.

Download onze brochures, of neem contact met ons op als je meer wil weten over deze (of andere) training! Wij helpen je graag verder met het vinden van de perfecte training voor jou of jouw organisatie.

Meest recente berichten:

De luie projectmanager

The match: AgilePM vs PRINCE2 Agile, ‘Round 2’

In de Spotlight: Agile Scrum – Project delivery

In de Spotlight: PRINCE2 – Project management

In de Spotlight: PRINCE2 Agile – Project management

In de Spotlight: MSP – Programma management

Rolf Teekens

Rolf Teekens is vanaf 1994 al betrokken bij projecten. In diverse organisaties en branches is hij uiteindelijk uitgegroeid tot projectmanager en trainer. Door dagelijks trainingen te geven en projectmanagementverbeteringen door te voeren is Rolf een grote hulp geweest bij diverse klanten. Zo is hij als projectmanager en trainer onder andere werkzaam geweest bij Ministerie van Defensie, Zilveren Kruis Achmea, diverse Gemeenten en Provincies en binnen de zorg sector.

© 2011 - 2022 Key Result | Alle rechten voorbehouden