In de Spotlight: PRINCE2 Agile – Project management

PRINCE2 Agile™ is een oplossing die de flexibiliteit en responsiviteit van agile combineert met het duidelijk gedefinieerde raamwerk van PRINCE2. Het PRINCE2 Agile raamwerk omvat een breed scala van agile concepten, inclusief Scrum, Kanban en Lean. Het biedt een leidraad om PRINCE2 in een agile context toe te passen. Lees in dit artikel meer over de voordelen van PRINCE2 Agile.

In deze nieuwe editie van “in de Spotlight” zetten we PRINCE2 Agile in de schijnwerpers. Wat houdt deze training in, wat zijn de voordelen voor de individuele deelnemer maar ook voor de organisatie? Al deze vragen en meer zullen worden beantwoord.

Wat is PRINCE2 Agile?

PRINCE2 Agile™ is een oplossing die de flexibiliteit en responsiviteit van Agile combineert met het duidelijk gedefinieerde raamwerk van PRINCE2. Het PRINCE2 Agile raamwerk omvat een breed scala van Agile concepten, inclusief Scrum, Kanban en Lean. Het biedt een leidraad om PRINCE2 in een Agile context toe te passen en omvat:

 • Het op maat maken van de geïntegreerde set van PRINCE2 principes, thema’s en processen
 • Het produceren van de PRINCE2 management producten
 • Het toepassen van de standaard Agile rollen op een PRINCE2 teamstructuur
 • Het toepassen van de fundamentele Agile gedragingen, concepten en technieken binnen PRINCE2

De kracht van PRINCE2 ligt op het gebied van projectsturing en projectmanagement, terwijl Agile een zeer sterke focus heeft op de levering van het product. Wanneer PRINCE2 en Agile worden gecombineerd, zullen projectsturing, projectmanagement en projectlevering worden geoptimaliseerd om een complete projectmanagementoplossing te creëren.

PRINCE2 Agile is een uitbreidingsmodule ontwikkelt voor organisaties en personen die al werken met PRINCE2. Het geeft verdere aanwijzingen over hoe Agile methoden toegepast kunnen worden op ‘s werelds meest erkende projectmanagement methode. PRINCE2 Agile is ontwikkeld met enkel een Practitioner kwalificatie. Het doel van deze Practitioner kwalificatie is om aan te tonen dat u PRINCE2 Agile op een scenario kunt toepassen en praktisch op maat weet te maken.

De voordelen voor individuele deelnemers

 • Je verbetert je positie op de arbeidsmarkt binnen project- en programmamanagement door het behalen van de nieuwe PRINCE2 Agile kwalificatie.
 • Je wordt wereldwijd erkend met een internationale kwalificatie die je vermogen toont om ‘best practices’ aanpak toe te passen van elk soort project, ongeacht de grootte of de schaal.
 • Je hebt een breed begrip van alle belangrijke Agile concepten en hoe deze naadloos in de PRINCE2 methodiek passen.
 • Je hebt de flexibiliteit om te werken met zowel altijd veranderende oplossingen en oplossingen die duidelijk zijn omschreven.

De voordelen voor organisaties

 • Je kan door de Agile methoden voordelen van producten en mogelijk een eerder rendement op de investering realiseren, terwijl producten worden ontwikkeld en verbeterd.
 • Je verbetert communicatie door het gebruik van veelvoorkomende termen tussen PRINCE2 en Agile discipline.
 • Je krijgt een duidelijk beeld van hoe Agile de project delivery kan sturen, terwijl PRINCE2 het project als geheel stuurt.
 • Je profiteert van prima integratie tussen bijvoorbeeld PMBoK, APM Body of Knowledge en MSP.
 • Je hebt een volledig overzicht van alle Agile projectmanagementmethodes. PRINCE2 Agile verwijst naar ‘flowbased’ working zoals te zien is in Kanban met daarbij nog eens andere Agile concepten die niet voorkomen in andere kwalificaties.

Niveau(s)

PRINCE2 Agile kent alleen het niveau Practitioner en is gericht op projectmanagers die te maken hebben met projecten die ‘agile’ worden uitgevoerd en die willen weten hoe PRINCE2 en Agile/Scrum met elkaar gecombineerd kunnen worden. Deze training duurt standaard 2, maar bij een in-company training zijn andere tijden of maatwerk uiteraard mogelijk.

Om deel te kunnen nemen aan het PRINCE2 Agile examen moet je in het bezit zijn van een geldig PRINCE2 Practitioner certificaat.

Download onze PRINCE2 Agile brochure, of neem contact met ons op als je meer wil weten over deze (of andere) training! Wij helpen je graag verder met het vinden van de perfecte training voor jou of jouw organisatie.

Meest recente berichten:

De luie projectmanager

The match: AgilePM vs PRINCE2 Agile, ‘Round 2’

In de Spotlight: Agile Scrum – Project delivery

In de Spotlight: PRINCE2 – Project management

In de Spotlight: IPMA – Project management

In de Spotlight: MSP – Programma management

Richard Weber

Richard Weber werkt sinds 1996 dagelijks met hart en ziel aan het uitdragen, stimuleren en professionaliseren van het boeiende vak van projectmanagement. Sinds de introductie van PRINCE2 in Nederland is hij actief betrokken bij de groei en ontwikkeling en is hij een van de eerste gecertificeerde AgilePM trainers van de Benelux. Verder heeft hij als coach, trainer en projectmanager gewerkt aan projecten bij Naturalis, TomTom en het van Gogh museum.

© 2011 - 2022 Key Result | Alle rechten voorbehouden