In de Spotlight: Agile Scrum – Project delivery

Welkom bij een nieuwe “In de Spotlight”. we gaan het deze keer hebben over een term die je ongetwijfeld wel eerder voorbij hebt zien komen. Het is tegenwoordig erg populair. Ik heb het natuurlijk over Agile, en om precies te zijn: Agile Scrum. Wat is het precies, wat zijn de voordelen voor de individu en de organisatie?

Welkom bij een nieuwe “In de Spotlight”. we gaan het deze keer hebben over een term die je ongetwijfeld wel eerder voorbij hebt zien komen. Het is tegenwoordig erg populair. Ik heb het natuurlijk over Agile, en om precies te zijn: Agile Scrum. Wat is het precies, wat zijn de voordelen voor de individu en de organisatie?

Wat is Agile Scrum?

Agile Scrum richt zich op het behalen van het doel door succesvol samen te werken. Agile methodes zijn populair bij software ontwikkeling en worden steeds vaker gebruikt in andere werkvelden. De Agile manier van werken gaat uit van een multidisciplinair team dat zichzelf organiseert. Ze leveren in korte cyclische stappen telkens een werkend product.

Scrum is de meest toegepaste Agile methode. De module is geschikt voor alle professionals die op de hoogte willen blijven van de meest recente ontwikkelingen. Dit kan zijn op het gebied van Project- en IT-management. De certificering is specifiek geschikt voor mensen die werkzaam zijn in onder andere projectmanagement, softwareontwikkeling en IT service management. Maar ook bij business management, productontwikkeling en innovatie.

Het Agile Scrum trainingsprogramma van Key Result richt zich op twee internationaal erkende certificaten:

 • Agile Scrum Foundation van EXIN
 • Professional Scrum Master I (PSM I) van Scrum.org

In de Agile Scrum training komen de volgende zaken aan bod:

 • er wordt uitgelegd hoe je de basis legt voor succesvolle Agile Scrum projecten;
 • er wordt uitgelegd hoe een Agile Scrum project wordt uitgevoerd;
 • de verschillende managementstijlen die nodig zijn om succesvolle Agile Scrum projecten tot stand te brengen, worden inzichtelijk gemaakt (vergeleken met “traditionele” projecten);
 • er wordt uitgelegd welke randvoorwaarden in relatie tot cultuur, houding en gedrag nodig zijn om Agile Scrum met maximaal rendement uit de aanpak te halen.

De voordelen voor individuele deelnemers

 • Een meer vooruitstrevend, toegepast kennisniveau ontwikkelen om te begrijpen wat “Agile” (beweeglijk, levendig, vlot) precies wil zeggen. Het vermogen ontwikkelen om relevante projectmanagement-methoden met succes toe te passen bij Agile projecten.
 • De verschillende managementstijlen verhelderen die voor succesvolle Agile Scrum projecten nodig zijn. Dit vergeleken met traditionele projecten en deze stijlen op de situatie kunnen toesnijden.
 • Op een actieve manier het vertrouwen en een nauwe samenwerking tussen het bedrijf en de ontwikkelaars bevorderen. Hiermee geef je het bedrijf steeds inzicht in wat er gebeurt.
 • De kennis van traditionelere managementmethoden combineren met die van Agile projectmanagement. Zo kan je beter aanpassen aan een veranderende bedrijfsomgeving.
 • De snelheid waarmee een product op de markt komt en het succes van een project verbeteren. Tegelijkertijd worden de resultaten versnelt door de betrokkenheid van de stakeholders. Verder wordt de terugkoppeling en effectieve controles aangemoedigd.

De voordelen voor organisaties

 • Verandering sneller afleveren, tegen lagere kosten en met een lager risico. Dit kan door steeds mijlpalen van het project af te zetten tegen de doelstellingen van het bedrijf.
 • Eenvoudig een goed beproefde benadering toepassen. Dit in plaats van een bedrijfsspecifiek management proces ontwikkelen en invoeren.
 • Betere communicatie en controle over projecten tot stand brengen. Projectplannen aanpassen zonder daarmee de begroting, de tijdsplanning en de reikwijdte van het project aan te tasten.
 • Deskundigheid bij werknemers ontwikkelen. Agile Scrum certificering opnemen in de professionele ontplooiingsprogramma’s voor werknemers.

Niveau(s)

Onze Agile Scrum training bieden we aan op Foundation niveau. De training is vooral gericht op de (aankomend) teamleider of projectleider/- manager die werkt in een dynamische omgeving. Denk hierbij aan bijvoorbeeld IT, marketing of productontwikkeling. De klassikale training duurt standaard 2 dagen. Bij een in-company training zijn andere tijden of maatwerk uiteraard mogelijk. Tijdens de klassikale training ligt er veel nadruk op de praktijk. Dit doen we met een leuke en zeer gewaardeerde, LEGO opdracht.

Studeer je liever op geheel eigen tempo? Dan is de zelfstudie variant zeker voor jou! Hierbij varieert de doorlooptijd tussen 2 weken en 3 maanden.

Na het volgen van de training, en enige zelfstudie, ben je voorbereid op het Agile Scrum Foundation examen van EXIN. En als bonus bereidt onze training en online omgeving je ook voor op het Professional Scrum Master I (PSM I) examen van Scrum.org! EXIN en Scrum.org zijn ook de organisaties die de examens af zullen nemen.

Download onze Agile Scrum brochure. Of neem contact met ons op als je meer wil weten over deze (of andere) training! Wij helpen je graag verder met het vinden van de perfecte training voor jou of jouw organisatie.

Meest recente berichten:

De luie projectmanager

The match: AgilePM vs PRINCE2 Agile, ‘Round 2’

In de Spotlight: PRINCE2 – Project management

In de Spotlight: IPMA – Project management

In de Spotlight: PRINCE2 Agile – Project management

In de Spotlight: MSP – Programma management

Richard Weber

Richard Weber werkt sinds 1996 dagelijks met hart en ziel aan het uitdragen, stimuleren en professionaliseren van het boeiende vak van projectmanagement. Sinds de introductie van PRINCE2 in Nederland is hij actief betrokken bij de groei en ontwikkeling en is hij een van de eerste gecertificeerde AgilePM trainers van de Benelux. Verder heeft hij als coach, trainer en projectmanager gewerkt aan projecten bij Naturalis, TomTom en het van Gogh museum.

© 2011 - 2022 Key Result | Alle rechten voorbehouden