In de Spotlight: P3O – Project Support

Tegenwoordig worden er steeds meer projecten gedaan in organisaties. Iedere afdeling met budget en ambitie zou projecten kunnen starten. Erg waardevol, maar dit kan leiden tot een groot aantal projecten of projecten die elkaar overlappen of tegenwerken. In deze nieuwe spotlight zetten we P3O in de schijnwerpers. Wat houdt deze training in, wat zijn de voordelen voor de individuele deelnemer maar ook voor de organisatie? Lees er meer over in dit artikel!

Tegenwoordig worden er steeds meer projecten gedaan in organisaties. Iedere afdeling met budget en ambitie zou projecten kunnen starten. Erg waardevol, maar dit kan leiden tot een groot aantal projecten of projecten die elkaar overlappen of tegenwerken. In deze nieuwe spotlight zetten we P3O in de schijnwerpers. Wat houdt deze training in, wat zijn de voordelen voor de individuele deelnemer maar ook voor de organisatie? Al deze vragen en meer zullen worden beantwoord.

Wat is P3O?

Portfolio, Programme en Project Offices (P3O®) is een Best Management Practice-kwalificatie vanuit AXELOS en het sluit aan bij PRINCE2, MSP, en M_o_R. P3O brengt een verzameling principes, processen en technieken op één plek bij elkaar om effectief portfolio-, programma- en projectmanagement vergemakkelijken.

Over de hele wereld erkennen veel organisaties zowel in de publieke als in de private sector dat ze hun portfolio-, programma- en projectmanagement het beste kunnen ondersteunen door een delivery support office. PRINCE2, Managing Successful Programmes (MSP), en Management of Risk (M_o_R) van AXELOS sluiten allemaal aan op de noodzaak om te voorzien in adequate support structuren voor deze best practices, maar tot nu toe is er geen enkele bron van informatie geweest waar organisaties of individuele personen richtlijnen of advies kunnen halen om een effectief ondersteunend bureau op te richten en ermee te werken.

De voordelen voor individuele deelnemers

  • Je zorgt voor de samenhangende realisatie van projecten en programma’s en voor het behalen van de bedrijfsdoelen door de mensen en middelen effectief te gebruiken.
  • Je ontwikkelt vermogens-, capaciteits- en risicomodellen om een volwassen bedrijfscultuur te bevorderen.
  • Je helpt bij het, als onderdeel van de risicoanalyse, in kaart brengen van kansen die kunnen worden benut, gegrepen of verbeterd.
  • Je zorgt dat de strategieën en prestatie-eisen van je organisatie worden verwezenlijkt via projecten en programma’s en door de uitvoerende afdelingen van de onderneming.
  • Je verbetert het afleggen van verantwoording, de besluitvorming, de transparantie en de zichtbaarheid van de organisatie.

De voordelen voor organisaties

  • Je ontwerpt, ontwikkelt en onderhoudt geschikte ondersteunende structuren om de besluitvorming, het behalen van benefits en het succesvol uitvoeren van projecten en programma’s te vereenvoudigen.
  • Je kan ervoor zorgen dat een gecoördineerde reeks resultaten en benefits wordt gemeten, beheerd, gecontroleerd en verfijnd om optimale investering te bereiken en ervoor te zorgen dat strategische doelen worden gehaald.
  • Je kan strategie uitvoeren, verlies van benefits beperken en programma’s en projecten efficiënter uitvoeren.
  • Je zorgt voor ondersteuning, coaching en mentoring om een personeelsbestand op te bouwen dat in staat is om programma’s en projecten uitstekend uit te voeren.
  • Je kan je inkomsten en uitgaven onder controle houden en tegelijk werken aan prijs/prestatie-verhouding.

Niveau(s)

De Foundation-kwalificatie moet bevestigen dat u voldoende kennis van, en inzicht in de P3O-richtlijnen heeft om effectief samen te werken met een bureau binnen een P3O-model, of daarbinnen werkzaam te zijn als een goed geïnformeerde medewerker. Voor wie is deze training? P3O is gericht op de portfolio-, programma-, project- of lijnmanager. Er is geen specifieke voorkennis nodig, maar wij raden HBO+ denk- en werkniveau en enige affiniteit met projecten wel aan. Na het doen van de Foundation-training is doorstromen naar de Practitioner-kwalificatie een mooie stap vooruit.

De Practitioner-kwalificatie is gericht op de portfolio-, programma-, project- of lijnmanager die meer inzicht over de toepassing willen opdoen. Dit niveau moet bevestigen dat u voldoende kennis van, en inzicht in de P3O-richtlijnen heeft om binnen een P3O-model in een bureau mee te werken aan ontwerp, invoering of management. In het bezit zijn van een geldig P3O Foundation certificaat is nodig om het Practitioner examen te mogen doen.

Beide trainingen duren tijdens een klassikale training 2 dagen, maar net als bij onze andere trainingen is het mogelijk om bij een in-company training gebruik te maken van maatwerk of andere tijden.

Download onze P3O brochures, of neem contact met ons op als je meer wil weten over deze (of andere) training! Wij helpen je graag verder met het vinden van de perfecte training voor jou of jouw organisatie.

Meest recente berichten:

De luie projectmanager

The match: AgilePM vs PRINCE2 Agile, ‘Round 2’

In de Spotlight: Agile Scrum – Project delivery

In de Spotlight: PRINCE2 – Project management

In de Spotlight: IPMA – Project management

In de Spotlight: PRINCE2 Agile – Project management

Rolf Teekens

Rolf Teekens is vanaf 1994 al betrokken bij projecten. In diverse organisaties en branches is hij uiteindelijk uitgegroeid tot projectmanager en trainer. Door dagelijks trainingen te geven en projectmanagementverbeteringen door te voeren is Rolf een grote hulp geweest bij diverse klanten. Zo is hij als projectmanager en trainer onder andere werkzaam geweest bij Ministerie van Defensie, Zilveren Kruis Achmea, diverse Gemeenten en Provincies en binnen de zorg sector.

© 2011 - 2022 Key Result | Alle rechten voorbehouden