Welke projectmethode ga je nu weer aanpakken? Deel 1

Het aantal projecten in de organisaties neemt eerder toe dan af. En op iedere manier is er wel iemand die zegt: Dat doe je helemaal niet goed! Het moet anders! Dan moet het PRINCE2, dan gebruiken we Scrum, de ene roept Agile, de andere Lean. Wat is nu wat? Hoe kun je in het woud van al deze methodieken vinden wat je nodig hebt?

In deze tweedelige serie ga ik het hebben over de projectmethodes. Dit eerste deel zal de vele projectmethodes en het kiezen van de juiste projectmethode. Deel twee zal behandelen of een projectmethode hét antwoord is en het toepassen hiervan. Aan het eind van elk deel geef ik 5 korte tips om een projectmethode op de goede manier toe te passen.

Het aantal projecten in de organisaties neemt eerder toe dan af. En op iedere manier is er wel iemand die zegt: Dat doe je helemaal niet goed! Het moet anders! Dan moet het PRINCE2, dan gebruiken we Scrum, de ene roept Agile, de andere Lean. Wat is nu wat? Hoe kun je in het woud van al deze methodieken vinden welke projectmethode je nodig hebt?

In deze tweedelige serie ga ik het hebben over de projectmethodes. Dit eerste deel zal de vele projectmethodes en het kiezen van de juiste projectmethode. Deel twee zal behandelen of een projectmethode hét antwoord is en het toepassen hiervan. Aan het eind van elk deel geef ik 5 korte tips om een projectmethode op de goede manier toe te passen.

Door de methode het project niet meer zien…

De verschillende manieren om een project te doen is al heel oud. Elke manier van werken is wel eens goed geëvalueerd en beoordeeld dat er dingen anders moeten. Maar wanneer doe je nu wat? Wat is een aanpak die echt werkt? En maakt de projectmethode het projecten wel succesvol? Of is het slechts handig gereedschap voor de projectmanager?

Alle experts over projectmanagement, inclusief ikzelf, hebben altijd wel een mening over de verschillende projectmethodes en hun effect. Maar de cruciale vraag is: Waar heeft het project behoefte aan? Hoe past dit in de omgeving waar het project wordt uitgevoerd?

Vroeger werden projecten gedaan op basis van goed uitgewerkte detailplanningen, waarbij er geen mogelijkheid meer was om de inzichten die gaandeweg ontstonden nog in het project mee te nemen. Ten tijde van de Farao’s was dit natuurlijk niet zo erg. Tegen de tijd dat het eindresultaat nodig was, kon het bouwwerk immers wel klaar zijn. Maar kan die manier van werken wel passen op een ontwikkeling van bijvoorbeeld mobiele applicaties voor de smartphone gebruikers? Of hebben we dan behoefte aan een nieuw inzicht?

De juiste projectmethode

De meest gebruikte projectmethodes in Nederland worden gezien als Waterval, PRINCE2, Projectmatig Werken (PMW), Projectmatig Creëren (PMC), Agile en Scrum. En allemaal hebben ze overeenkomsten met elkaar. Ze zijn bedoeld als houvast voor projectmanagers en projectleiders en geven je een beeld over wat er nog komen gaat. Dit maakt de weg naar resultaat voorspelbaar en beheersbaar. Vanuit de overeenkomsten wordt veelal gezegd dat het gaat om faseren, beheersen en (laten) beslissen. Elke projectmethode kent een fasering die je in staat stelt om de basis voorwaarden voor het project in kaart te brengen, een plan te maken voor voltooiing en geeft invulling aan rollen en verantwoordelijkheden van de beslissers en uitvoerenden. Het onderscheid zit hem dan ook vooral in de verschillen. Deze verschillen gaan we later wat meer over vertellen in een aparte blog.

Welke projectmethode is dan het beste? Kijk naar het project en bepaal wat een goede manier van werken is. Elk project is een unieke kans om te beoordelen welk gereedschap het beste past om er een succes van te maken. Wees je bewust dat deze projectmethodes een hulpmiddel zijn waarnaast het ‘Common Sense’ noodzakelijk is om het goed toe te passen. Gebruik vooral ook de kennis en ervaring van anderen om hierin te leren.

Succes van ieder project is een bewuste keuze en de juiste projectmethode kan daarbij helpen!

Top 5 tips

  1. Zorg dat er altijd een betrokken, gecommitteerde opdrachtgever is.
  2. Betrek altijd de toekomstige gebruikers van je projectresultaat.
  3. Leer van elkaar en je omgeving en pas goede raad toe.
  4. Gebruik altijd je gezond verstand.
  5. Beleef plezier en straal dit uit met je project!

Wat is uw favoriete projectmethode of welke zou u nog graag uitproberen? Laat hieronder een reactie achter!

Meest recente berichten:

De luie projectmanager

The match: AgilePM vs PRINCE2 Agile, ‘Round 2’

In de Spotlight: Agile Scrum – Project delivery

In de Spotlight: PRINCE2 – Project management

In de Spotlight: IPMA – Project management

In de Spotlight: PRINCE2 Agile – Project management

Rolf Teekens

Rolf Teekens is vanaf 1994 al betrokken bij projecten. In diverse organisaties en branches is hij uiteindelijk uitgegroeid tot projectmanager en trainer. Door dagelijks trainingen te geven en projectmanagementverbeteringen door te voeren is Rolf een grote hulp geweest bij diverse klanten. Zo is hij als projectmanager en trainer onder andere werkzaam geweest bij Ministerie van Defensie, Zilveren Kruis Achmea, diverse Gemeenten en Provincies en binnen de zorg sector.

© 2011 - 2024 Key Result | Alle rechten voorbehouden