In de Spotlight: AgilePM – Project management

De vorige keer kon je lezen over de portfolio management training MoP. In de Spotlight van deze week hebben we het over Agile Project Management (AgilePM), een project management methode. Wat houdt deze training in, wat zijn de voordelen voor de individuele deelnemer maar ook voor de organisatie? Al deze vragen en meer zullen worden beantwoord in dit artikel.

De vorige keer kon je lezen over de portfolio management training MoP. In de Spotlight van deze week hebben we het over Agile Project Management (AgilePM), een project management methode. Wat houdt deze training in, wat zijn de voordelen voor de individuele deelnemer maar ook voor de organisatie? Al deze vragen en meer zullen worden beantwoord in dit artikel.

Wat is AgilePM?

De kwalificatie Agile Project Management™ heeft als doel te voorzien in de behoeften van diegenen die in een projectgerichte omgeving werken en met Agile willen werken.

De certificering, die gebaseerd is op de bewezen principes binnen DSDM Atern, biedt de mogelijkheid om Agile-projecten te leveren in organisaties die standaarden, striktheid en zichtbaarheid nodig hebben rondom projectmanagement. Daarbij maakt Agile Project Management tegelijkertijd een hoog tempo, verandering en empowerment mogelijk.

In de Agile training komen de volgende zaken aan bod:

 • er wordt uitgelegd hoe je de basis legt voor succesvolle Agile-projecten;
 • er wordt uitgelegd hoe een Agile-project wordt uitgevoerd;
 • de verschillende managementstijlen die nodig zijn om succesvolle agile-projecten tot stand te brengen, worden inzichtelijk gemaakt (vergeleken met “traditionele” projecten);
 • er wordt uitgelegd hoe integratie met PRINCE2 tot stand wordt gebracht.

De voordelen voor individuele deelnemers

 • Een meer vooruitstrevend, toegepast kennisniveau ontwikkelen om te begrijpen wat “agile” (beweeglijk, levendig, vlot) precies wil zeggen, en het vermogen ontwikkelen om relevante projectmanagement methoden met succes toe te passen bij Agile projecten.
 • De verschillende managementstijlen verhelderen die voor succesvolle Agile projecten nodig zijn in vergelijking tot traditionele projecten en deze stijlen op de situatie kunnen toesnijden.
 • Op een actieve manier het vertrouwen en een nauwe samenwerking tussen het bedrijf en de ontwikkelaars bevorderen, en het bedrijf steeds inzicht geven in wat er gebeurt.
 • De kennis van traditionelere managementmethoden combineren met die van agile projectmanagement om beter aan te kunnen passen aan een veranderende bedrijfsomgeving.
 • De snelheid waarmee een product op de markt komt en het succes van een project verbeteren en tegelijkertijd de resultaten te versnellen door de betrokkenheid van de stakeholders, de terugkoppeling en effectieve controles aan te moedigen.

De voordelen voor organisaties

 • Verandering sneller afleveren, tegen lagere kosten en met een lager risico door steeds mijlpalen van het project af te zetten tegen de doelstellingen van het bedrijf.
 • Is aanvullend en werkt met bestaande bedrijfsprocessen zoals PRINCE2, met kwaliteitsprocessen en auditprocessen wat de kracht en de zichtbaarheid rond projectmanagement verbetert, leidend tot een aantoonbare lijst van succesvolle leveringen in een bedrijfsomgeving.
 • Eenvoudig een goed beproefde benadering toepassen in plaats van een bedrijfsspecifiek management proces ontwikkelen en invoeren.
 • Betere communicatie en controle over projecten tot stand brengen en projectplannen aanpassen zonder daarmee de begroting, de tijdsplanning en de reikwijdte van het project aan te tasten.
 • Deskundigheid bij werknemers ontwikkelen en agile certificering opnemen in de professionele ontplooiingsprogramma’s voor werknemers.

Niveau(s)

De AgilePM Foundation is ideaal voor de (aankomend) teamleider of projectleider/- manager en hij/zij die werkt in een dynamische omgeving zoals IT, marketing of productontwikkeling. De klassikale training duurt 1 dag. Is een zelfstudie meer iets voor jou? Dan kan dat natuurlijk ook. Hierbij moet je rekening houden met een doorlooptijd van 2 weken tot 3 maanden. Ervaring met projecten is hierbij een pre, maar niet noodzakelijk en wij raden MBO+ werk- en denkniveau aan bij het doen van deze training of zelfstudie.

Het Practitioner niveau van AgilePM is geschikt voor de teamleider of projectleider/-manager en die succesvol wil zijn en de deadlines halen. Wanneer je actief aan de slag wil met het praktisch toepassen van AgilePM, is deze training ideaal. Er zijn geen eisen aan uw vooropleiding bij het AgilePM Practitioner niveau. HBO werk- en denkniveau raden wij aan. Ervaring met projecten is een pre en parate kennis van AgilePM een must. Om examen te doen, moet je wel zijn geslaagd voor het AgilePM Foundation examen.

Voor beide trainingen is het bij in-company mogelijk om voor maatwerk of andere tijden te kiezen.

Download onze AgilePM brochures, of neem contact met ons op als je meer wil weten over deze (of andere) training! Wij helpen je graag verder met het vinden van de perfecte training voor jou of jouw organisatie.

Meest recente berichten:

De luie projectmanager

The match: AgilePM vs PRINCE2 Agile, ‘Round 2’

In de Spotlight: Agile Scrum – Project delivery

In de Spotlight: PRINCE2 – Project management

In de Spotlight: IPMA – Project management

In de Spotlight: PRINCE2 Agile – Project management

Richard Weber

Richard Weber werkt sinds 1996 dagelijks met hart en ziel aan het uitdragen, stimuleren en professionaliseren van het boeiende vak van projectmanagement. Sinds de introductie van PRINCE2 in Nederland is hij actief betrokken bij de groei en ontwikkeling en is hij een van de eerste gecertificeerde AgilePM trainers van de Benelux. Verder heeft hij als coach, trainer en projectmanager gewerkt aan projecten bij Naturalis, TomTom en het van Gogh museum.

© 2011 - 2022 Key Result | Alle rechten voorbehouden